Pantalla de Carga

Caracas

Residential
Fondo de pantalla
  • Tipología - Apartment
  • Cliente - Private
  • Localización - Almagro, Madrid
  • Estado - Built
  • Escala - S / 105m²

The originally residential neighborhood of Almagro has witnessed sustained loss of inhabitants over the years, despite being one of the city’s most active areas and the constant upgrading of its housing prices. Currently, it can be considered one of the most active areas, with the highest opening of physical premises and the highest rate of revaluation per square meter. However, this is in apparent contradiction with the constant loss of population that has been occurring for years.

Tamaño movil

Several reasons contribute to this decrease in population: in the old houses there are only older people, with the consequent underutilization of these. Also, the exodus of those who cannot or do not want to continue living in this area for economic, social or comfort reasons. This emptying of the population, a change in the resident’s profile, the increase of tourist apartments or the opening of certain leisure activities can lead to a negative process known as “gentrification”.

For this reason, in NOEMA studio, in constant search of sustainability, we believe that the scarce opportunities for residential development in the district should emphasize the rehabilitation, recovery and conservation of heritage, adapting it to current conveniences. This project is located in a penthouse in the aforementioned neighborhood and seeks to adapt the building for a young couple with two children who have lived in the area for decades. Despite having considered moving to the city’s outskirts, they decided to renovate their present home.

Tamaño movil

First of all, we chose an interior organization that balances the area for private rooms (bedrooms) and common rooms (living room, dining room and kitchen). The challenge was to maintain three bedrooms and a kitchen that would isolate odors and noise, all in an area of 120-square-meter space. In addition, a very elongated rectangular base morphology generated, necessarily, circulation routes.

To address these restrictions we chose to incorporate the kitchen into the large living-dining room space next to a collapsible 6-by-4-meter glass lattice that gave the flexibility to join or separate the space. We also separated the laundry room into a separate room so that it would have the least possible impact on the living areas.

Tamaño movil
Tamaño movil
Tamaño movil