Pantalla de Carga

Casa Quintanilla

In process
Fondo de pantalla
  • Tipología - Single-Family House
  • Cliente - Private
  • Localización - Manzanares El Real, Madrid
  • Estado - Under construction
  • Escala - S / 200m²

This project’s location is close to the Regional Park of the Cuenca Alta del Manzanares, the most extensive protected natural area in the Madrid region, and a UNESCO-declared Biosphere Reserve.

 

The program required for this project consists in a two-storey single family home, designed with a highly efficient bioclimatic approach. In these circumstances, it becomes all the more crucial to approach design in a responsible way, and with profound respect for the natural environment the house is located in.

 

Tamaño movil

The building’s design is divided into two different directions, each with its own design criteria. On one side, its southward orientation focuses on capturing the greatest sunlight possible in the bedrooms, contributing to energy efficiency and the inhabitants’ welfare. On the other, the southeast orientation adapts to the plot’s shape and seeks to frame the landscape’s main features.

 

Also, the design is inspired in the functioning of ‘hórreos’, traditional structures used to store food in some Spanish regions. An elevated construction platform is created, allowing the respectful use of rugged territory, with improved ventilation and reducing water filtering whilst optimizing construction costs.

Tamaño movil
Tamaño movil
Tamaño movil
Tamaño movil